Numele dvs.:

Adresa de e-mail:
Pentru dezabonare click aici!
Oficiul de Stat pentru Inventii si Marci
CCIA SibiuDepartamenteInformare, analiza si prognoza economica, arhiva electronica  Oficiul de Stat pentru Inventii si Marci Print

Camera de Comerţ, Industrie şi Agricultură Sibiu

Oferă consultanţă cu privire la constituirea depozitului naţional reglementar în vederea obţinerii

 

    CERTIFICATULUI DE ÎNREGISTRARE

 

a desenelor sau modelelor industriale de către

 

Oficiul de Stat pentru Invenţii şi Mărci Bucureşti.(O.S.I.M).

 

    Pentru a veni in sprijinul societatilor comerciale C.C.I.A. Sibiu vă oferă consultanta cu privire la constituirea depozitului national reglementar in vederea obtinerii certificatului de inregistrare a desenelor sau modelelor industriale, de catre O.S.I.M. Bucureşti (Oficiul de Stat pentru Inventii si Marci Bucuresti ).

    Proprietatea intelectuală se referă la creaţii ale minţii: invenţii, opere literare şi artistice, simboluri, nume şi imagini utilizate în comerţ. Dreptul de proprietate intelectuală permite creatorului să beneficieze de pe urma muncii lui. Aceste drepturi sunt evidenţiate în art. 27 din Declaraţia Universală a Drepturilor Omului.

    Un desen sau model industrial reprezintă aspectul estetic sau ornamental al unui obiect. El poate consta în caracteristicile tridimensionale, cum ar fi forma sau textura suprafeţei obiectului sau bidimensionale, cum ar fi motivele, liniile sau culoarea.

    Desenul sau modelul industrial are de fapt o natură estetică şi nu interesează caracteristicile tehnice ale obiectului.

 

    De ce protejăm un desen sau model industrial ?

    Când un desen sau model industrial este protejat, titularul persoana fizică sau juridică, din momentul înregistrării desenului deţine dreptul exclusiv de a face opunere pentru orice copie sau imitaţie neautorizată a desenului sau modelului industrial de către terţi. Protecţia contribuie la garantarea unui venit echitabil de pe urma investitiilor, încurajând creativitatea în industrie, ca şi în domeniul artistic şi al meşteşugurilor tradiţionale. Contribuie la dezvoltare activităţilor comerciale şi încurajează exportul produselor naţionale.

    Realizarea şi protejarea desenelor si modelelor industriale este în genere un lucru simplu şi cu costuri reduse.